ТЕХНОЛОГІЯ ТА ГОДІВЛЯ

Search
Close this search box.

Стаття

заготівля кормів

Декілька важливих моментів, яких потрібно дотримуватиcя при правильній заготівлі кормів

Однією з основних складових сучасного фермерського виробництва є заготівля кормів для худоби. Правильно проведена заготівля визначає ефективність вигодовування та впливає на здоров’я, а також на продуктивність тварин.

Технологія заготівлі сіна при цьому є чи не найважливішою, оскільки саме цей вид грубого корму часто стає основною складовою раціону худоби та є ключем до забезпечення її необхідними поживними речовинами. Портал Технологія та годівля пропонує ознайомитися з цим питанням більш докладно.

Ефективна заготівля сіна: стратегії та методи збереження високої якості корму

Грубі корми – сіно та сінаж – є важливою складовою раціону худоби. Зазвичай сіно починають збирати, скошуючи траву в період її активного росту та доводячи рівень її вологості до 17%. Заготівля сіна складається з таких етапів, як:

списокскошування саме в ранковий час, коли рослини містять найбільше поживних речовин, при цьому косарка для заготівлі кормів має зрізати траву на висоті 5–7 см;
списокворушіння та перевертання через 2–3 години після скошування, а потім залежно від підсихання верхнього шару;
списокформування валків, ширина яких не перевищує розмір колії збиральної техніки;
списокзбирання та пресування у тюки або рулони зі щільністю 140–200 кг/м3 та герметичним упакуванням;
списокперевезення до місця зберігання.

При цьому оптимальним терміном скошування трав на сіно є фаза колосіння для злакових рослин або незакінчене цвітіння – для бобових. Заготовка сіна з дотриманням цих правил забезпечить не тільки його високу поживну цінність, але й гарантуватиме тривале зберігання без ураження мікотоксинами або гниття.

Рішення, як заготовляти сіно, залежить від виробничих спроможностей кожного окремого фермерського господарства. Утім, розмаїття технологій дозволяє обрати природне сушіння в полі, примусове вентилювання за допомогою спецобладнання або консервацію з використанням органічних кислот.

заготівля сіна

З іншого боку, технологія заготівлі сінажу передбачає процес природного в’ялення зелених рослин до рівня вологості 50–60%. Завдяки цьому корисні речовини такого корму зберігаються у значно більшій кількості порівняно з сіном, а його поживна цінність прирівнюється до свіжої трави.

Заготівля сінажу майже повністю повторює етапи заготівлі сіна, але відрізняється способом зберігання: рослинна маса закладається у траншею з бетонною основою. Її поступове наповнення супроводжують трамбуванням кожного шару за допомогою важкої колісної або гусеничної техніки. При цьому необхідно постійно стежити за температурою маси, адже це є ключовим чинником, як заготовляти сінаж: у поверхневому шарі товщиною 70 см вона має бути 35–37 ℃. При температурі близько 30 ℃ подальше ущільнення можна припинити.

Потужна косарка Kuhn: ключ до швидкої та ефективної заготівлі кормів

Для досягнення високих результатів збору кормової сировини важливо використовувати високопродуктивну техніку. Однією з найбільш надійних машин для скошування зеленої маси для заготівлі фуражу є косарки-плющилки від KUHN серії FC.

Потужні косарки-плющилки KUHN є інноваційним знаряддям, в якому ефективність і продуктивність поєднуються для забезпечення оптимального врожаю кормів. На tandf.in.ua ви знайдете більше інформації щодо цього обладнання та інших сучасних рішень для оптимізації сільськогосподарських процесів.

Отже, косарка Кун та дотримання правил заготівлі кормів, про які неодноразово писав Тандф агроресурс, є важливим аспектом успішного господарювання та досягнення високих результатів у вирощуванні худоби.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *