Автори:
Д. Крюков,
d.kriukov@univest-media.com
Л. Крюкова,
l.kryukova@univest-media.com
Як виглядає помірне інвестування у амбітний розвиток
Дедалі більше компаній розглядають придбання техніки не як імпульсивну покупку та іміджеву складову, а як зважене інвестиційне вкладення у подальший розвиток бізнесу.
«Зараз не можна просто спустити всі гроші на техніку, заощаджуючи на генетиці, кормах чи утриманні», – ділиться баченням Світлана Юріївна Вахнюк, заступниця директора з тваринництва ФГ «СЄРГІЙ-С». Така тенденція не випадкова, адже прямо пропорційно зростанню цін на сучасні агрегати, підвищується і фінансова грамотність вітчизняних аграріїв.

За переконанням керівниці, перш ніж інвестувати фінанси у подальший розвиток, господарство має сформувати для себе мету: «Вона може бути різною – від збільшення поголів’я або підвищення рівня молочної продуктивності». Надалі ж справа за малим – правильно вкласти гроші.
«Щоб успішно розвивати свою справу, ми керуємося власним набором правил, до якого прийшли шляхом досвіду, проб та помилок», – починає нашу розмову Світлана Вахнюк, яка разом зі своїм чоловіком займається тваринницьким бізнесом вже понад 10 років.
Перші кроки, проби та помилки
За словами керівниці, перші кроки у тваринницькому бізнесі подружжя почало робити в 2010 році, отримавши у спадок невелику сімейну ферму у с. Бистрик Житомирської області із коровами м’ясного напряму: «Тоді ж ми взяли участь у обласній програмі і почали працювати з поліською м’ясною породою». На початку в господарства було 23 нетелі та один плідник, які розміщувалися в одному виробничому приміщенні. «Молочкою одразу займатися не ризикнули», – згадує Світлана.
Тим не менш, із поступовим розширенням виробництва на набуття досвіду, власники все ж вирішили придбати партію 24 чорно-рябих нетелів та спробувати для себе молочне скотарство. Так на світ з’явилося фермерське господарство «СЄРГІЙ-С». «З роками ми продовжували розвиватися в цьому напрямі – їздили по племінних господарствах Житомирської області, докупляли телиць» – проводить нас у виробниче приміщення керівниця.
Станом на сьогодні загальна кількість поголів’я підприємства нараховує 450 голів гоштинізованої чорно-рябої (з них 220 дійного стада). За останні декілька років активної роботи у цьому напрямі господарству вдалося вийти на 28-29 кг/корову середньодобового надою з якісними показниками білку та жиру на рівні 3,2% та 3,7 – 3,8% відповідно. «Отримане молоко вищого ґатунку йде на завод компанії Roshen».


Причіпний міксер Profile 14,2 CS

Параметри | Profile 14.2 CS |
Ємність (м3) | 14 |
Кількість шнеків | 2 |
Тип роздачі | Ліворуч та праворуч (конвеєрна стрічка) |
Загальна висота (м) | 2,53 |
Загальна ширина (м) | 2,35 |
Вага (кг) | 5542 |
Необхідна мінімальна потужність | 59/80 |
Максимальна кількість молочних корів, яких можна обслужити за одну роздачу | 75-110 |


Агрегується з:
МТЗ-80 (у планах придбати більш потужний трактор на >110 к.с.)
Господарство хвалить:
- Конструкція шнека завдяки найбільшій відстані між підшипниками (35 см) дає можливість краще справлятися із боковими навантаженнями на сам шнек.
- Планетарні редуктора підсилені і постійно знаходяться у масляній ванні для більш тривалого використання агрегату.
- Агрегат має у стандартній комплектації вагову систему з 3 тензодатчиками – дві у інтегрованому шасі, одна на дишлі змішувача. Це дає господарству можливість контролювати масу завантаження кожного компонента раціону.

Бліц-питання із головним інженером
Господарство планує агрегувати змішувач із МТЗ-80. Чи «потягне» трактор цей агрегат?
Якби ми не були впевнені, що трактору вистачить кінських сил, ми б його не везли на демонстрацію. Звісно, такі міксери набагато краще працюють у парі з тракторами західних виробників. Якщо ж фінансові умови не дозволяють забезпечити такий тандем, краще замовляти змішувач із двоступеневим редуктором, що дає змогу реалізувати повний потенціал агрегату незалежно від технічних можливостей чи стану трактора. Ми не робили цього, оскільки найближчим часом плануємо придбати під змішувач більш сучасний імпортний трактор з більшою потужністю.
Машина має назву. Що означають ці цифри та літери?
14 відповідає за кількість кубів у міксері, 2 – за кількість шнеків (по 8 ножів та 2 контрножа на кожному).
З метою подальшого вдосконалення
Але на цих показниках господарство зупинятися не планує: «Екстра-клас ми поки не здаємо, оскільки у нас малі об’єми – лише 5 т молока на добу». З метою подальшого вдосконалення наразі у «СЄРГІЙ-С» триває активна робота з поповнення стада, будування нових виробничих приміщень та відповідного розширення автопарку під потреби ферми. Що стосується м’ясного напрямку, його з роками вирішили закрити через низьку рентабельність. «Довгий час ми вигодовували бичків до 500 кг та здавали на м’ясопереробний цех, але цього року вирішили просто їх місцевим».
- У господарстві практикують триразове доїння у залі типу «Ялинка» 2х6: о 5 ранку, о 12 дня та о 5 вечора.
- Дійне стадо поділене на 3 групи: від 0 до 30 днів, від 30 до 200 днів та від 200 до запуску.
- Сухостій у господарстві ділиться на ранній та пізній.
- Що стосується запуску на сухостій, господарство мало досвід роботи із різними способами. «Одномоментний у нас не прижився, тому зараз практикуємо поступовий – контролюємо кількість молока в кожної тварини. В середньому процес триває 3 дні».
У питаннях відтворення господарство користується методом штучного осіменіння корів та ремонтних телиць імпортною спермо продукцією – орієнтовна середня кількість доз на тварин становить 2,2. У тому числі господарство працює із сексованою спермою: «Перший досвід, до слова, був не дуже вдалим. Ми мали низький відсоток запліднення, оскільки потрапили у поганий період – осіменіння випало на літню спеку».

Зараз із метою покращеного контролю за репродукцією, у господарстві застосовують синхронізацію – за це відповідає позаштатний фахівець, який раз у 2 місяці приїзжає у господарство, проводить огляд стада на наявність хвороба та УЗ-діагностику поголів’я на тільність.
- Телят не тримають під мамками, а одразу забирають в індивідуальні клітки, розміщенні в приміщенні.
- Холодний метод утримання не практикують – молодняк живу приміщеннях, спершу в індивідуальних клітках, а потім у групках по 12 телят.
- Випоювання у господарстві соскове, досхочу. В наступну порцію молозива потрошку додають сквашене молоко, яким випоюють молодняк до 2-2,5-місячного віку. «У нас довгий час були неонатальні діареї, а сквашене молоко дозволило повністю забути про цю проблему».
Характерна система утримання – ощадливе, а разом із тим вимогливе ставлення до тварин. «Якщо у корови чудові показники, то ми будемо за неї боротися». Подружжя орієнтоване на здоров’я, тому в середньому худоба «працює» у господарстві не менше 6 лактацій. «Є й старші. Від деяких корів навіть після 6 лактацій ми ще можемо утримувати по 54 кг на піку».
Тим не менш, разом із тим, тут практикують так звану вибраковку за продуктивністю: «Ми орієнтуємося на потенційні показники корови ще з малого віку. Скажімо, якщо у свою першу лактацію тварина дає 6 тис. л, нас це не влаштовує і ми її здаємо».
Інвестувати за потреби

Кормова база у господарства переважно своя. З 1000 га земельного банку понад 100 га виділяється під кукурудзу на силос, ще 40 га під посіви люцерни на сінаж. Такої площі було достатньо, щоб заготовити в минулому році 3,5 тис. т силосу та 1,5 тис. т сінажу. «Що стосується білкової групи, ми додаємо в раціон сою та пивну дробину, яку закупляємо у локального пивзаводу», – ділиться Світлана Вахнюк.
Роздача кормів відбувається 2-3 рази залежно від групи, але коли господарство вирішило зменшити цей показник загалом до 2, стикнулося з проблемою – об’ємів старого 10-кубового змішувача було недостатньо. Більш уважно перейти й до питання кормороздачі спонукав і поступовий розвиток – велику високопродуктивне стадо було чутливим до найдрібнійших змін у раціоні. «Коли поголів’я нарощується, а вал молока збільшується, робота з коровами набуває більш промислового підходу», – пояснює керівниця.
Так господарство прийшло до рішення замовити новий кормозмішувач, який міг би ефективно допомогти господарству із переходом в промислову лігу. Вибір випав на Profile від бренду KUHN, в чому за переконанням самих власників чималу роль зіграв фактор довіри. Зокрема, на питання, чому обрали агрегат саме цього виробника, Світлана без вагань відповідає: «Ми до того працювали із косаркою-плющилкою FC 3160 цього бренду, тож із якістю французької техніки були знайомі особисто».