ТЕХНОЛОГІЯ ТА ГОДІВЛЯ

Search
Close this search box.

Стаття

заготівля сінажу

Які аспекти важливо не упустити, коли йде заготівля якісних кормів для поживного раціону?

Заготівля кормів відіграє вирішальну роль у забезпеченні продуктивності худоби. Серед найважливіших аспектів цього процесу варто зазначити повноцінність та різноманітність раціону, до якого входять грубі корми, а також соковитий сінаж люцерни, яка відома високими поживними властивостями.

Успіх кормозаготівлі залежить від дотримання правил основних технологічних процесів, а саме:

списоквисота скошування як однорічних, так і багаторічних трав має бути у межах 5–7 см, а для багаторічних першого посіву – від 7 до 9 см;
списоккомбінування процесів скошування та плющення для бобово-злакових сумішей, адже ця технологія заготівлі сінажу забезпечить їх оптимальну консистенцію та допоможе максимально зберегти поживні речовини;
списокформування валків з наявністю «повітряної подушки» для їх рівномірного висушування.

Правильна заготівля кормів з урахуванням вищезазначених аспектів гарантує їх високу якість та поживну цінність.

Чому заготівля сінажу та грубих кормів для тварин важлива?

Кожен фермер розуміє, що здоров’я тварин тісно пов’язане з рентабельністю господарства, і саме якісна заготівля сіна та інших видів кормів є ключовим складником успіху. Основними чинниками, якими не варто нехтувати під час заготівлі кормів, є такі:

списоксвоєчасне скошування – наприклад, для люцерни це стадія бутонізації, адже саме в цей період вона містить максимальну кількість білків та інших поживних речовин;
списокзастосування плющення – косарки, оснащені плющильним механізмом, забезпечать швидке та рівномірне підсихання і листя, і стебел рослин;
списокчистота корму – заготівля сінажу повинна здійснюватися за умови сухого ґрунту та з використанням системи розвантаження косарки, яка може бути пружинною або гідропневматичною для запобігання потрапляння бруду в кормову масу;
списокворушіння з утворенням валків – є важливим етапом кормозаготівлі, який прискорює прив’ялювання трави, а здійснити його допоможе валкоутворювач;
списокпідбір та подрібнення – одними з найоптимальніших агрегатів для таких операцій є прес підбирач та тюкопрес, оскільки їх функціонування не залежить від логістичного забезпечення та відстані до місця зберігання кормів.

Інформаційний ресурс Технологія та годівля зазначає, що сучасна технологія заготівлі сіна та сінажу має комплексний підхід до обробки та зберігання кормових ресурсів, що має величезне значення для ефективного функціонування фермерського господарства.

Технологія заготівлі грубих кормів та все про неї на інформаційному ресурсі ТАНДФ

З урахуванням згаданого вище, важливо підкреслити, що ефективна технологія заготівлі грубих кормів є вирішальним елементом вирощування ВРХ. Слід також додати, що вчасне заготовлення кормів належної якості гарантує оптимальний розвиток та здоров’я поголів’я, що впливає на його продуктивність.

Тандф – інтерактивна платформа про тваринництво – пропонує всю необхідну інформацію про заготівлю кормів для худоби. Підписавшись на розсилку tandf.in.ua, ви отримаєте доступ до знань, які допоможуть підвищити рентабельність вашого сільгоспвиробництва.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *