Силос це консервований корм, який отримують шляхом ферментації свіжоскошених рослин, зокрема кукурудзи, люцерни або злакових трав. Він відіграє ключову роль у раціоні ВРХ, забезпечуючи його високу енергетичну цінність.
Силосування кормів – один з ефективних способів їх заготівлі. Завдяки цьому процесу кормові культури ферментуються у безкисневих умовах, що дозволяє зберегти максимум корисних речовин.
Заготівля силосу є оптимальним варіантом для фермерських господарств, оскільки він дешевший за інші методи кормозаготівлі та не потребує складних умов зберігання.
Від скошування до зберігання: основні етапи приготування силосу
Належна організація всіх етапів процесу силосування кормів гарантує їх тривале зберігання без зниження поживної цінності. Показником якості є також приємний запах силосу, схожий з ароматом житнього хліба. Оптимальні умови для силосування кормів допомагають зберегти енергію та білки, зменшуючи втрати. Основними етапами процесу є:

заготівля зеленої маси – скошування культури здійснюють у фазу оптимальної стиглості, щоб максимально зберегти поживні речовини;
подрібнення – оптимальний розмір шматочків 7–10 мм сприяє рівномірному ущільненню та повноцінному бродінню;
закладання в сховище – для цього використовують башти або траншеї;
ущільнення – за допомогою важкої техніки з маси видаляється повітря для запобігання розвитку небажаної мікрофлори;
герметизація та створення анаеробного середовища – силосування під плівкою забезпечує належну консервацію;
ферментація та контроль якості – протягом 3–6 тижнів триває процес молочнокислого бродіння, після чого силос готовий до використання.
Крім траншеї поширеним є зберігання силосу в тюках, що забезпечує зручність транспортування. Для цього використовують прес-підбирачі з функцією обмотування. Наприклад, прес-підбирач обмотувач KUHN доступний у версіях VB з широким кулачковим механізмом підбору та SB, ротор якої обладнаний запатентованою системою подавальних зубців Hardox®.
Щоб заготований корм не втрачав якості, агро-вісник tandf.in.ua пропонує ознайомитися зі статтею: «Як уникнути помилок при зберіганні силосу? Розповідаємо про правильне збереження кормів»
Силосовані корми: сучасні методи заготівлі від агропорталу TandF
Недостатньо знати, що таке силос – необхідно вміти його виготовляти та правильно зберігати. Крім традиційних методів набувають популярності спеціальні рукави – технологія, яка дозволяє зберігати силосовані корми без витрат на будівництво сховищ. Рукави забезпечують герметичність та захищають корм від псування. Детальніше про це в статтях: «Рукави для зберігання силосу: досвід використання фермерськими господарствами в Україні», а також «Якою має бути оболонка рукава для правильного зберігання силосу?».
Щоб бути в курсі нових рішень для тваринництва, читайте поради щодо зберігання кормів на сайті Технологія та годівля. Слідкуйте за оновленнями, адже інформаційні статті про ВРХ – TandF – це запорука сталого розвитку вашого господарства.